פצצת זמן מתקתקת! כ-100,000 ישראלים מתמודדים עם הפטיטיס C ואינם יכולים לחכות לטיפול
זמן= חיים! את נגיף ההפטיטיס לא ניתן לזהות ללא בדיקת דם ממוקדת. אין תסמינים או תופעות לוואי עד לרגע בו המחלה נמצאת בשלב החריף שלה ומתפתחת למחלה קשה אף יותר. בישראל, נחתמה אמנה ויצאה תוכנית לאומית למען מיגור נגיף ההפטיטיס C מישראל עד שנת 2030.
אושרה ויצאה לדרך התוכנית הלאומית למיגור נגיף הפטיטיס C בישראל! מאחר והנגיף מתפתח למחלות כרוניות המסכנות חיים יש לקבל אבחון וטיפול בשלב הנגיפי של המחלה. לנדבקים בנגיף ההפטיטיס C אין תסמינים עד הרגע שבו זה כבר מאוחר מידיי מאחר ונגרם נזק בלתי הפיך לכבד, וברגע שמופיעים תסמינים סימן שהמחלה התפתחה לכרונית, אשר בהיעדר טיפול עלולה להימשך כל החיים. אנו מפצירים במשרד הבריאות להניע ולדחוף קדימה את התוכנית עליה הוא חתום, מאחר ולחולי ההפטיטיס C אין זמן. קבע.י עוד היום בדיקת דם דרך קופת החולים.
לאנשים המתמודדים עם הפטיטיס C אין זמן!
מניעת הפטיטיס C
מכיוון שאין חיסון כנגד הנגיף והטיפול, למרות יעילותו, הוא יקר ומורכב, עיקר המאמץ הוא כנגד הדבקה ראשונית.
הדרכים העיקריות למניעה הינן:
• שמירה על ציוד סטרילי אצל מזריקי סמים ובמרפאות, כולל תכניות להחלפת מחטים למכורי סמים.
• בדיקות סקר לנגיף הפטיטיס C לכל מנות ומוצרי דם.
• בדיקות-סקר לקיום הנגיף אצל אוכלוסיות בסיכון וטיפול.
מוירוס קטן למחלת כבד
נגיף (ווירוס) הפטיטיס (C (HCV הוא נגיף התוקף כ-2.0% מהאוכלוסייה בישראל, (כ-100,000 איש עלולים להיות חולים).
כיצד נדבקים?
הנגיף מועבר דרך הדם וניתן להידבק ע"י מוצרי דם מזוהמים (מנות דם ומוצרי דם), שימוש בסמים בהזרקה, או פרוצדורות רפואיות המבוצעות בצורה לא סטרילית.
התוכנית למיגור מחלת ההפטיטיס C כמעט יצאה לדרך, אך הקורונה עצרה אותה. אלא שמחקר אמריקני הראה כי שיעור חולי הכבד שנדבקו בקורונה ונזקקו לאשפוז היה כפול. כעת משרד הבריאות צפוי להשיק את התוכנית.
פרופ' זיו בן ארי, המרכז למחלות כבד בשיבא: "איתור הנשאים הקיימים באוכלוסייה ומתן הטיפול האנטי-נגיפי הכלול בסל הבריאות יכולים להביא למיגור הנגיף בישראל בתוך עשור".
נגיף הפטיטיס C הוא מחולל זיהומים הגורם לתחלואה קשה. כ-70 מיליון בני אדם בעולם הם נשאים לנגיף שלאחר הדבקה גורם לדלקת קשה בכבד. מהם התסמינים שלה ולמה חשוב שתהיה בדיקת סקר למחלה?
אף שמשרד הבריאות השיק את התוכנית לפני חמישה חודשים, בירור בקופות החולים מגלה כי אין התקדמות משמעותית בנושא. עמותה העוסקת במיגור הנגיף קוראת: "אנשים עלולים למות"