למרות שידוע ששכיחות המחלה מגיע לכ-30% מהאוכלוסייה, רק כ-2% מהאוכלוסייה נחשבת למאובחנת. כ-80% מהאוכלוסייה המתמודדת עם השמנה סובלת גם מכבד שומני.
יום אחד בלבד – זה פרק הזמן שבו נצליח לתפקד ללא כבד!
לכבד תפקיד חשוב ומרכזי בגוף האדם, ובלעדיו לא נוכל להתקיים, מאחר ותפקידי הכבד הם חילוף חומרים של פחמימות, חלבונים ושומנים, ייצור ואגירה של ויטמינים, סינון רעלים ופירוק תרופות.
כבד שומני אינו נגרם, אך ורק, בשל שתיית אלכוהול – כבד שומני שאינו על רקע אלכוהול מייצג ספקטרום של מחלות כבד, החל בכבד שומני עם/ בלי תהליך דלקתי ועד למצב של שחמת הכבד. לצורך הגדרת כבד שומני כ"לא על בסיס אלכוהולי" יש לשלול צריכת אלכוהול של מעל ל-21 משקאות שבועיים לגבר ומעל ל-14 עבור אישה.
"כיום ישנן דרכים שונות לטיפול בכבד שומני, אסור להתייאש"
הידעת?
טרם נמצא טיפול תרופתי לכבד שומני אך בהחלט ניתן לבצע פעולות מניעה ובלימת החרפה. המדע והרפואה מתמקדים בטיפול בגורמי הסיכון: סוכרת, היפרליפידמיה ויתר לחץ דם. להלן מספר דרכים בהם ניתן למנוע או לבלום החרפה של כבד שומני: ירידה במשקל, פעילות גופנית, שינוי הרכב התזונה, עם דגש על תזונה ים תיכונית תזונה עשירה בשומן מהצומח ומדגים. מחקרים רבים מראים כי ירידת משקל של כ-5% ממשקל גוף תורמת לירידה בשומן הכבדי ובאנזימי הכבד. ירידה של כ-7% מהמשקל עשויה לשפר דלקת וירידה של כ-10% עשויה אף להוביל לירידה בצלקת.
כבד שומני הינו מצב בו כמות השומן שהצטבר בכבד עולה על 5% ממשקלו.
עד לשנים האחרונות נחשב כבד שומני לממצא מקרי ללא משמעות קלינית ולא התייחסו אליו בחומרה, כיום ברור שלמחלה עלולות להיות השלכות חמורות, תופעת הכבד השומני מהווה נטל רפואי רב משקל, הן בשל שכיחותה העולה באוכלוסייה הכללית והן בשל העדר טיפול תרופתי מוכח.
כ- 20%-10% מהסובלים מכבד שומני, עלולים לפתח דלקת וצלקת, מהם כ- 5%-3% עלולים לפתח שחמת ואף סרטן כבד ראשוני.
עד להתפתחות נזק משמעותי לכבד או מחלת לב – זהו למעשה הסיכון באבחון מאוחר של המחלה, כאשר הנזק הוא בלתי הפיך! סימפטומים שכיחים במצב של שחמת כוללים: עייפות, תשישות, חוסר תיאבון, בחילות, ירידה במשקל, לעיתים כאב באיזור הבטן העליונה. לכבד ישנה יכולת לחדש את עצמו, לכן גם במצב של שחמת בו ישנן הרבה צלקות, הכבד יצמיח תאים חדשים, כמו איים, שיצרו איזורים מתפקדים בין הצלקות.
הירשמו ותמיד תישארו מעודכנים