מה משמעות המילה הפטיטיס?

הפטיטיס משמעותה דלקת כבד הנגרמת מגורמים שונים.
כל אחד מסוגי ההפטיטיס הוא בעצם וירוס אחר הגורם לדלקת בכבד שעם הזמן גורמת למחלות נוספות של האדם ולא רק הכבד מחלות כבד פוגעות במערכות הגוף השונות ולא נשארות רק בכבד, במיוחד מחלות כבד אשר התסמינים שלהן שקופים כלומר לא גלויים לעין עד לשלב שבו יש החרפה.

צפו בסרטון ליום המודעות העולמי להפטיטיס

כיצד נדבקים בהפטיטיס?

להפטיטיס יש סוגים וצורות הדבקה שונים.

נגיף הפטיטיס A

המוכר גם כ-Hepatitis A Virus או, בקיצור HAV. הנגיף מועבר, בעיקר, באמצעות מגע עם צואה, והוא נפוץ,במיוחד, בקרב תינוקות ופעוטות. למרות שברוב המקרים, אצל הפעוט, הנגיף אינו גורם להתפתחותה של מחלה חמורה, אצל מבוגרים הוא בעל פוטנציאל להתפתחותה של דלקת בכבד. פיתוחו של חיסון יעיל לנגיף הפטיטיס A הביא לכך, כי, כיום, נגיף זה נחשב להרבה פחות מאיים מאחרים.
 

נגיף הפטיטיס B

הידוע גם כ-Hepatitis B Virus, או, בקיצור – HBV, מועבר, בעיקר, באמצעות מגע בין דם לדם, בעת קיום יחסי מין שאינם מוגנים ומאם לתינוקה בעת הלידה. לנגיף פוטנציאל לגרימת דלקת כבד חמורה המסוגלת לגרום להרס הכבד עד כדי הצורך בהשתלה. אולם מרבית החולים נרפאים מהדלקת והופכים למחוסנים כנגד הנגיף (לעיתים, אף מבלי לפתח תסמינים המעידים על מחלה).חלק קטן מנשאי הנגיף יישאו אותו כל חייהם. אצל חלקם – תתפתח דלקת כרונית של הכבד, העלולה לגרום לשחמת ולהתפתחות סרטן הכבד. לנגיף זה קיים חיסון, וכיום, הוא ניתן כבר בסמוך ללידה.
 

 נגיף הפטיטיס C

המוכר גם כ-Hepatitis C Virus או, בקיצור HCV, מועבר, לרוב, בעיקר באמצעות מגע בין דם לדם. הנגיף, במרבית המקרים, לא יגרום להתפתחותה של דלקת כבד חריפה, אולם בקרוב לכ-90% הוא לא יעזוב את הגוף אלא יישאר כזיהום כרוני מתמשך. במצב כזה הוא יגרום להתפתחותה של דלקת כרונית, שכתוצאה ממנה תופיע שחמת הכבד והסיכון להתפתחות סרטן כבד יגדל. לנגיף זה עדיין אין חיסון.
 

נגיף הפטיטיס D

המוכר גם כ-Hepatitis D Virus או, בקיצור HDV, מוגדר כנגיף פגום המסוגל להדביק ו / או לשרוד רק אצל אנשים שנדבקו בהפטיטיס B. במצבם הכרוני, הנגיף עלול לגרום להחמרת מצבה של הדלקת בכבד שאיתה הם מתמודדים. החיסון נגד הפטיטיס B מגן אף מפני נגיף זה.
 

נגיף הפטיטיס E

המוכר גם כ-Hepatitis E Virus או, בקיצור HEV, קרוב במאפייניו לנגיף ההפטיטיס A. הוא פחות מוכר במדינות מערביות / מפותחות, אבל במדינות מתפתחות (כדוגמת הודו, למשל), הוא עדיין חלק מהנוף, כיום קיים נגדו חיסון יעיל.


למידע נוסף פנו עוד היום לרופא המשפחה ובקשו להבדק! 

 

הערכה: בישראל חיים כ-15,000 נשאים לא מאובחנים לנגיף הפטיטיס C

מקבץ כתבות בנושא הפטיטיס ‘C

הפטיטיס C – דלקת כבד נגיפית בישראל

לאנשים המתמודדים עם הפטיטיס C אין זמן!

מבחר כתבות מהעיתונות

נגיף אחר נגיף

התוכנית למיגור מחלת ההפטיטיס C כמעט יצאה לדרך, אך הקורונה עצרה אותה. אלא שמחקר אמריקני הראה כי שיעור חולי הכבד שנדבקו בקורונה ונזקקו לאשפוז היה כפול. כעת משרד הבריאות צפוי להשיק את התוכנית.

משרד הבריאות אפוטימי: צהבת נגיפית (הפטיטיס) C תמוגר תוך עשור

מעל 180,000 איש בישראל נושאים את נגיף ההפטיטיס C, רבים מהחולים אינם מודעים למחלתם ומגיעים לטיפול רק בשלב מאוחר, לאחר שהתפתח בגופם סרטן הכבד.

הושקה התוכנית הלאומית למיגור מחלת ההפטיטיס C

המשרד מתחייב למגר את המחלה עד שנת 2030, וקרא לאזרחים להיכנס לאתר שהוקם במיוחד עבור הציבור בישראל.

ישראל יוצאת למלחמה בנגיף, ושמו אינו קורונה

לאחר עיכוב של שנים החלה התוכנית לאיתור חולי הפטיטיס לא מאובחנים. לפי הערכות, בארץ יש כ–60 אלף כאלה.

רק רבע מנשאי נגיף הפטיטיס C מאובחנים

פרופ' זיו בן ארי, המרכז למחלות כבד בשיבא: "איתור הנשאים הקיימים באוכלוסייה ומתן הטיפול האנטי-נגיפי הכלול בסל הבריאות יכולים להביא למיגור הנגיף בישראל בתוך עשור".

פצצה מתקתקת ושמה
הפטיטיס C

נגיף הפטיטיס C הוא מחולל זיהומים הגורם לתחלואה קשה. כ-70 מיליון בני אדם בעולם הם נשאים לנגיף שלאחר הדבקה גורם לדלקת קשה בכבד. מהם התסמינים שלה ולמה חשוב שתהיה בדיקת סקר למחלה?

בדיקת מעריב: התוכנית הלאומית למיגור הפטיטיס סי תקועה

אף שמשרד הבריאות השיק את התוכנית לפני חמישה חודשים, בירור בקופות החולים מגלה כי אין התקדמות משמעותית בנושא. עמותה העוסקת במיגור הנגיף קוראת: "אנשים עלולים למות"

ראיון עם פרופ' זיו בן ארי בנושא הפטיטיס בתכנית הבריאות "הפרופסורים"

כבד לכם? צרו קשר:​

עמותת חץ

הרשמה לניוזלטר

הירשמו ותמיד תישארו מעודכנים