ב-28 ביולי בכל שנה, מציינים ברחבי העולם את יום המודעות העולמי להפטיטיס על כל סוגיו.
חשוב לדעת כי לא תמיד הפטיטיס גורמת למוות ואין מוות "פתאומי" מהפטיטיס!
הפטיטיס היא דלקת של הכבד, הנגרמת, לרוב, על ידי זיהום ויראלי. ישנם חמישה נגיפי הפטיטיס עיקריים, המכונים סוגים A, B, C, D, ו-E.
חמישה הסוגים הללו מעוררים דאגה גדולה ביותר ברחבי העולם, בגלל נטל המחלה והמוות שהם גורמים והפוטנציאל להתפרצויות והתפשטות מגיפה.
אנחנו מתחילים עם נגיף הפטיטיס A, המוכר גם כ-Hepatitis A Virus או, בקיצור HAV. הנגיף מועבר, בעיקר, באמצעות מגע עם צואה, והוא, במיוחד, בקרב תינוקות ופעוטות. למרות שברוב המקרים, אצל הפעוט, הנגיף אינו גורם להתפתחותה של מחלה חמורה, אצל מבוגרים הוא בעל פוטנציאל להתפתחותה של דלקת בכבד.
פיתוחו של חיסון יעיל לנגיף הפטיטיס A הביא לכך, כי, כיום, נגיף זה נחשב להרבה פחות מאיים מאחרים.
הפטיטיס B
נגיף הפטיטיס B, הידוע גם כ-Hepatitis B Virus, או, בקיצור – HBV, מועבר, בעיקר, באמצעות מגע בין דם לדם, בעת קיום יחסי מין שאינם מוגנים ומאם לתינוקה בעת הלידה. לנגיף פוטנציאל לגרימת דלקת כבד חמורה המסוגלת לגרום להרס הכבד עד כדי הצורך בהשתלה. אולם במרבית החולים מערכת החיסון מתגברת על הוירוס והוא לא מתרבה, אצל חלקם – תתפתח דלקת כרונית של הכבד, העלולה לגרום לשחמת ולהתפתחות סרטן הכבד.
לנגיף זה קיים חיסון, וכיום, הוא ניתן כבר בסמוך ללידה.
הפטיטיס C
נגיף הפטיטיס C, המוכר גם כ-Hepatitis C Virus או, בקיצור HCV, מועבר, לרוב, בעיקר באמצעות מגע בין דם לדם. בקרוב לכ- 80% התפתח כזיהום כרוני מתמשך. במצב כזה הוא יגרום להתפתחותה של דלקת כרונית, שכתוצאה ממנה בחלק מהמקרים תופיע שחמת הכבד והסיכון להתפתחות סרטן כבד יגדל.
לנגיף זה עדיין אין חיסון.
הפטיטיס D
נגיף הפטיטיס D, המוכר גם כ-Hepatitis D Virus או, בקיצור HDV, מוגדר כנגיף פגום המסוגל להדביק ו / או לשרוד רק אצל אנשים שנדבקו בהפטיטיס B. במצבם הכרוני, הנגיף עלול לגרום להחמרת מצבה של הדלקת בכבד שאיתה הם מתמודדים.
החיסון נגד הפטיטיס B מגן אף מפני נגיף זה.
הפטיטיס E
נגיף הפטיטיס E המוכר גם כ-Hepatitis E Virus או, בקיצור HEV, קרוב במאפייניו לנגיף ההפטיטיס A. הוא פחות מוכר במדינות מערביות / מפותחות, אבל במדינות מתפתחות (כדוגמת הודו, למשל), הוא עדיין חלק מהנוף.
כיום קיים נגדו רק בסין חיסון יעיל.
הפטיטיס / דלקת כבד נגרמת מגורמים שונים,
כל אחד מסוגי ההפטיטיס הוא, בעצם, וירוס אחר הגורם לדלקת בכבד שעם הזמן גורמת למחלות נוספות של האדם ולא רק הכבד.
מחלות כבד פוגעות במערכות הגוף השונות ולא נשארות מוגבלות בהשפעתן, אך ורק, על הכבד.
במיוחד הדבר בולט במחלות כבד שתסמיניהן "שקופים", כלומר, הם אינם גלויים לעין, עד לשלב בו מתרחשת החרפה המסמלת שלב מתקדם במחלה.
במידה וכל אחד יהיה מודע למצב הבריאות של הכבד שלו-עצמו ויוכל לפעול בצורה אשר תפחית את השומן בכבד כלומר לא יהיה "כבד שומני" זה הפתרון החזק ביותר להארכת חיים ולבריאות פעילות הכבד.
תוכן אקורדיון
רופא המשפחה אמור לעזור לכם ולבדוק את מצבכם.
כיום, יש מגוון בדיקות רחב, רופא המשפחה שמכיר אתכם יוכל להבין אילו בדיקות עליכם לבצע.
כדאי לבקש את בדיקות הללו כבר בפעם הבאה שאתם מגיעים לרופא המשפחה ולהתחיל תהליך של היכרות עם הכבד ומצבו.
כשהקמתי את עמותת חץ היא הוקמה תחת השם "העמותה לחולי הפטיטיס סי". לאט לאט התחלנו להתמקד בכלל מחלות הכבד, וכמובן, גם בכלל סוגי ההפטיטיס.
העמותה הוקמה במרץ 2000. באפריל 2000 ביקשתי להניע את התוכנית לקידום סקרינינג (לגילוי הנגיף) מול מנכ"ל משרד הבריאות.
עד לשנת 2021 הייתה מלחמה קשה מאד עד שהצלחנו לדחוף את התוכנית הלאומית של הפטיטיס סי. כלומר, לקח 21 שנים של מלחמה ומאבקים להגיע לנקודה בה התוכנית קודמה.
כלומר חץ היא חוד החנית בקשר למידע שיש כיום אשר עזר לקדם את התוכנית הלאומית למיגור נגיף הפטיטיס, והיא ממשיכה להיות חוד החנית בקשר לכלל מחלות הכבד וסוגי וירוסי ההפטיטיס.
יוזמה חשובה שהתחלנו בה כבר השנה היא העבודה מול משתמשים פעילים בסמים, דיירי רחוב ואנשים שנפלו למעגל הזנות. חץ פנתה למשרד הבריאות ולמשרד הרווחה עם התוכנית החשובה הזו הדואגת לאלה שאף אחד לא דואג להם ולאוכלוסיות המוחלשות.
ניתן לתמוך ולתרום בעמותה דרך האתר שלנו או בפניה ישירה או דרך j-give.
תרומות אלו מיועדות עבור מאבקים להכנסת תרופות לסל, לתכניות שנתיות ולהפצת מודעות כללית
הירשמו ותמיד תישארו מעודכנים